Abraham Maslow (1 Nisan 1908 – 8 Haziran 1970), Amerikalı psikolog ve davranış bilimcisi olarak bilinen bir isimdir. Maslow, özellikle “İhtiyaçlar Hiyerarşisi” adlı teorisiyle tanınır. Bu teori, bireylerin temel ihtiyaçlarını ve bunların bir sıralama düzenini açıklar. Maslow ve pediaterapi ilişkisi bu yazının esas konusudur. Maslow eğer pediaterapiden haberdar olsaydı, teorisinde bir değişiklik yapar mıydı? Öncelikle Maslow’un hiyerarşisine şöyle genel bir bakış atalım.

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi beş ana kategoriden oluşur ve alttan yukarıya doğru sıralanır:

  1. Fizyolojik İhtiyaçlar: Temel yaşamsal ihtiyaçlar, açlık, susuzluk, barınma gibi.
  2. Güvenlik İhtiyacı: Tehlikelerden korunma, güvenlik ve istikrar arayışı.
  3. Sosyal İhtiyaçlar: Ait olma, sevgi, arkadaşlık ve sosyal kabul ihtiyacı.
  4. Saygı İhtiyacı: Kendi saygınlığı ve başkaları tarafından saygı görmek.
  5. Kendi Kendine Gerçekleşme İhtiyacı: Bireyin potansiyelini en üst düzeye çıkarmaya yönelik kişisel büyüme ve gelişim ihtiyacı.

Maslow’un teorisi, bireylerin bu ihtiyaçları alt seviyelerden başlayarak karşıladıktan sonra daha üst seviyelere doğru ilerleyeceğini öne sürer. Bu teori, motivasyon ve insan davranışının anlaşılmasında önemli bir katkı sağlamıştır. Peki Maslow pediaterapiyle tanışmış olsaydı bakış açısı değişir miydi?

Maslow ve Pediaterapi Hiyerarşiyi Değiştirir mi?

Pediaterapi Piramidi, Maslow’un ihtiyaçlar piramidini çağrıştırır. Maslow bir bilim adamı olarak insanların ihtiyaçlarını hiyerarşik olarak sıralamıştır. Buna göre de öncelikli insan gereksinimlerini tespit etmiştir. Ancak o piramidin hangi basamağında olursak olalım, her birimiz aynı konfor ve bakımı hak ederiz. Biz buna inanıyoruz. Pediaterapi sistemi toplumdaki herkese, ekonomik farklılıkları gözetmeksizin, bir spa keyfi ve konforunu sunar.

Pekii Maslow teorisinde ne diyordu? Bir üst basamağa geçmek için alttaki basamağı gerçekleştirmek gerekiyordu. Yani önce en alt basamaktaki fiziksel ihtiyaçlarımızı tamamladıktan sonra GÜVENLİK aşamasına geçiyoruz. Güvenliğimizden emin olduktan sonrada SOSYAL basamağına adım atabiliyoruz. Ve en sonunda KENDİMİZİ GERÇEKLEŞTİREBİLİYORUZ.

Pediaterapi ailesi olarak yola çıkmadan önce biz bu ihtiyaçlar hiyerarşisini çok düşündük. Özellikle alt tabakalarda bulunan ve bir üst aşamaya geçme şansı sınırlı olan insanların durumuna çok üzüldük. Özellikle her kesime hitap eden bir ürün ortaya koymaya karar verdik. Aslında Maslow; bedensel, ruhsal ve sosyal tam bir iyilik halinde bulunan bir insanın kendini gerçekleştirebileceğini bizlere söylüyordu. Çünkü bu üç unsurun bileşimi bize sağlığın tanımını veriyor. Yani sağlıklı bir insan kendini gerçekleştirebilir. İşte bu nokta bizim çıkış noktamız oldu.

Maslow ve Pediaterapi
Maslow ve Pediaterapi

Nasıl etkinlik gösterir?

Şimdi birlikte sesli düşünelim. Fiziksel ihtiyaçlarını kısmen de olsa karşılayabilen bir kişi güvenli bir ortamda ayaklarını sıcak su dolu bir kaba koydu. Ardından pediaterapi piramidini suyun içine bıraktı. Kutunun altındaki karekodu akıllı cihazından okuttu (artık herkeste akıllı telefon var) ve sesli meditasyona bağlandı. Yaklaşık 15 ila 20 dakika sürecek bu seans, en fakir kişinin evinde de uygulanabilir, en zengin malikanede de.

Sonuç olarak; Maslow’un hiyerarşisinde hangi basamakta olursa olsun, bu yöntemi uygulayan kişi fiziksel ihtiyacını karşılamış olacaktır. Ayrıca kendini güvende hissedecek ve sosyal ilişkileri daha başarılı hale gelecektir. Kendini iyi hisseden bir kişi kendini sevmeyi bilecektir. Bu en büyük saygınlıktır. Etrafınıza dikkatle bakarsanız, saygıdeğer kişilerin ortak özelliği kendilerini sevmeleridir. Tabii ki bu durumlar bütünü insanı hedeflerine daha kolay ulaştırır. İşte buda KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMEKTİR.

Maslow hiyerarşisindeki basamaklar arası süreci pediaterapiyle kısa bir yolculuğa indiriyoruz. Bu yolculuğun tamamı 15 ila 20 dakika sürüyor. Denemeye değmez mi? Maslow’un Pediaterapisine sahip olmak için mağazamıza sizi davet ediyoruz.

Hiyerarşiler arasında kendinizi bunaltmayın. Çıkın oradan ve kendinizi gerçekleştirin. Hayallerinizi asla bırakmayın. Sağlıcakla kalın…

Benzer Gönderiler