Halk arasında topuk dikeni veya bilimsel ismi Plantar fasiit, dünya çapında birçok insanı etkileyen ağrılı bir ayak rahatsızlığıdır. Ayak rahatsızlıkları yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu 25 ila 65 yaşları arasındaki yetişkinlerdir.
Topuk dikeni, ayağın alt kısmında bulunan ve bir doku bandı olan plantar fasyanın aşırı yüklenmesi veya aşırı gerilmesi durumunda ortaya çıkar. Aşırı kullanım veya zamanla bu doku esnekliğini kaybeder ve ağrıya neden olur.
Topuk dikeni zamanla yavaş yavaş gelişir. Bazı durumlarda yoğun fiziksel aktivite sonrasında aniden geliştiği de olur. Ayrıca semptomların şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir.
Topuk dikeni belirtileri
Bazı kişilerde görülen topuk dikeni belirtilerini azaltmak ayak sağlığı için önemlidir. Eğer ki bu rahatsızlıkların nedenlerini bilirsek nasıl önlem almamız gerektiğinin yolunu da bulmuş oluruz. İşte topuk dikeni olup olmadığınızı anlayabileceğiniz için bir kaç belirti ve bu durumdan kurtulmak ya da daha az rahatsızlık duymak için bir kaç yöntem:
- Ayağın alt kısmında veya topuğun yakınında ağrı ve bıçaklanma hissi
- Sabah yataktan kalktıktan sonra veya uzun süreli dinlenme sonrasında şiddetli topuk veya ayak rahatsızlığı
- Merdiven çıkmak esnasında çekilen acı
- Topuğun yakınına yapılan temaslarda hassasiyet
- Ayakta sertlik
Germe egzersizleri yapmalısınız
Çalışmalar germenin tedavinin bir parçası olarak yararlı olabileceğini göstermektedir. Bir çalışma, sekiz hafta germe egzersizlerinden sonra topuk ağrısının %52 oranında iyileştiğini buldu. Baldır kaslarınızı esnek tutmak da önleme açısından önemlidir.
Baldırın esnetilmesi: Bir diziniz düz ve topuğunuz yerde olacak şekilde bir duvara yaslanın. Diğer bacağınızı diziniz bükülü olacak şekilde öne yerleştirin. Kalçalarınızı duvara doğru itin. Esneme sırasında baldırınızda bir çekme hissetmelisiniz. Konumu 15 ila 30 saniye basılı tutun. Her iki bacağınızı da esnettiğinizden emin olun.
Ayak alt dogusunun esnetilmesi: Bir ayağınız yerde olacak şekilde bir sandalyeye oturun. Diğer bacağınızı kaldırın ve ayak bileğinizi 4 şekli pozisyonunda dizinizin üzerine koyun. Kaldırdığınız ayağınızın parmak uçlarını elinizle kavrayın. Ayağınızın tabanında bir gerginlik hissedene kadar ayak parmaklarınızı yavaşça geriye doğru çekin. Diğer elinizle gergin ta hafifçe masaj yapın. Bunu 10 saniye basılı tutun. Her ayak üzerinde 10 kez tekrarlayın.
Bu egzersizleri uygulamadan önce PEDİATERAPİ AYAK BAKIM PİRAMİDİNİN uygulanması egzersizlerin faydasını daha artıracaktır. Ağrıların kişiden kişiye değişebileceğini söylemiştik. Bazı vakalarda sadece Pediaterapi uygulaması bile yeterli olabilir. Ayaklarımız bedenimizdeki önemli bir taşıyıcı sistemdir. Lütfen dikkat edelim.
Pediaterapiyi satın almak ve daha kaliteli bir yaşam için tıklayınız.